| Print side |

Forside | Introduktion | Politik | Aktiviteter | Idrætter | Stævner | Kalender | Kontakt | Links

Foto

De syriske flygtninge, der er i kulturpraktik, gennemførte i juni IronMan 4:18:4 sammen med atleter fra SPUC's Klub Liv & Motion i Helsingør.
De syriske flygtninge, der er i kulturpraktik, gennemførte i juni IronMan 4:18:4 sammen med atleter fra SPUC's Klub Liv & Motion i Helsingør.
 

Udviklingshandicappede får hjælp til idrætten af flytgninge i Helsingør

Opdateret d. 15-07-2017

Af Helsingør Kommune

På SPUC (Specialtilbud for Udviklingshæmmede) i Helsingør er unge flygtninge i praktik som trænere på sports- og foreningsaktiviteterne. Mens beboerne får nye venner og flere at dele oplevelser med, får flygtningene trænet sprog og lærer, hvordan kultur- og –foreningsliv fungerer.

 

Gowan Ramo (19) og Ahmad Shehadeh (18), der begge kom til Helsingør fra Syrien for halvandet år siden, færdes hjemmevant rundt i SPUC’s lokaler og taler om løst og fast med borgerne, mens de passer tjansen i cafeen eller samler deltagere til den næste idrætsaktivitet, som de selv deltager i.

 

Begge går i forvejen på sprogskolen CLAVIS, og er meget begejstrede for praktikopholdet, som hurtigere kan hjælpe dem videre med et liv i Danmark. Gowan er bl.a. involveret i Klub Liv & Motion, der er SPUC’s idrætsaktiviteter til borgerne, og her træner han bl.a. badminton, floorball og bordtennis med borgerne, som enten spiller for sjov eller træner op til stævner og særligt Special Olympics 2018, som Helsingør er værter for.

 

- Jeg er rigtig glad for alt det frivillige arbejde, som jeg har her. Der er altid nogen at tale dansk med og altid noget, hvor jeg kan hjælpe til. Min drøm er at læse til idrætslærer og senere arbejde som socialtræner for handicappede, og min praktik her på SPUC er god erfaring og godt for mit CV, når jeg skal ud at have en uddannelse, siger Gowan Ramo.

 

Ahmad Shehadeh, er enig:

- Jeg vil gerne læse medicin-teknologi efter sprogopholdet. Det besluttede jeg allerede i Syrien, inden jeg måtte flygte, og her på SPUC får jeg virkelig trænet det danske sprog. Når man lærer dansk kan man tage en uddannelse og blive en del af samfundet, og jeg hjælper også familie og andre med tolkning, og hvad jeg ved om dansk kultur, siger han.

 

Louise Manstrup, forstander på SPUC, fik ideen til kulturpraktikken og har lavet aftalerne mellem Helsingør Kommune og sprogskolen CLAVIS. Det begyndte i oktober 2016, hvor SPUC spurgte efter frivillige til det praktiske omkring idrætsstævner, og siden da har samarbejdet taget fart.

 

- Vi er vilde med samarbejdet. Vores borgere får et indblik i det at være fremmed og flygtning i en etableret kultur, og ikke mindst er mange flere kommet op af stolene og i gang med sports- og fritidsaktiviteter, efter at Gowan, Ahmad og de andre er begyndt i praktikken. Omvendt lærer vores nye venner sprog, kultur og hele den verden, der er bygget op om et frivilligt foreningsliv at kende, siger Louise Manstrup og fortsætter:

 

- Normalt med frivillige drenge skal de have en lille hånd i ryggen hele tiden, men Gowan og Ahmad rykker virkelig og finder selv på nyt for dem selv og borgerne. Vi har fra starten mødt hinanden med tillid, og det var virkelig en øjenåbner for dem at få så meget ansvar, f.eks. da vi skulle sælge lodsedler, og jeg blot stak dem pengeposen og få instrukser. Dét havde de ikke prøvet før, slutter Louise Manstrup.

 

Charlie, en af borgerne på SPUC og assisterende badminton sammen med Gowan, er også begejstret for det nye samarbejde:

- Det har været så nemt. Alle står med åbne arme og tager imod dem, der vil hjælpe. Det er SPUC’s ånd. Alle skal føle sig velkommen uanset hvad, siger han.

 

Udover Gowan og Ahmad er flere andre flygtninge i praktik i SPUC fra Syrien og Eretria. De hjælper til med alt fra madlavning, indkøb, rengøring, tøjvask, træner aktiviteter til generel hygge og samvær med borgerne. Lige nu leder SPUC efter en syrisk praktikant, der vil læse til pædagog og bl.a. kan være en del af ældreklubben som introduktion til det pædagogiske arbejde.

 

Fakta

- SPUC er Helsingør kommunes specialiserede tilbud til voksne med udviklingshæmning. SPUC yder socialpædagogisk støtte og vejledning i hen hold til Servicelovens §§83 & 85 til borgere, der enten bor for sig selv, i bofælleskab, ældre/handicapbolig. Derudover driver SPUC Værestedet liv, der er et fritidstilbud til målgruppen…

- CLAVIS er en selvejende og almennyttig undervisningsvirksomhed med afdeling i Helsingør. CLAVIS har mere end 30 års erfaring med undervisning i dansk som andet- og fremmedsprog.

- Helsingør Kommune er vært for Special Olympics Idrætsfestival 25-27. maj 2018.


Seneste Nyheder

Showdance-tilbud for børn og unge med særlige behov
LykkeCup – stor fest krydret med håndbold
Special Olympics-atleter hyldet i Helsingør
Frederikshavn værtsby for Special Olympics Idrætsfestival 2020
12 hold kæmpede i øst-udgaven af Skolefodboldturneringen
 

Special Olympics Topsponsor

Det Faglige Hus

Hovedsponsorer

Jysk - Logo
Elsass - Logo
Pressalit - Logo

Genveje

SOIF2018 - Genveje PSDK

Følg os på facebook